Sorteringen en kwaliteit zeer belangrijk !

Sorteringen en kwaliteit zeer belangrijk !

Het is natuurlijk een open deur in trappen om het belang aan te geven van goede kwaliteit. Maar met deze hete lange zomer van 2018 is het niet vanzelfsprekend om een goede kwaliteit te hebben en te houden na het extreme weer. De hoeveelheid klasse II is afgelopen weken behoorlijk toegenomen en alle klasse I is bepaald niet altijd ‘super’ te noemen. Het was dus niet eenvoudig om door de zomer heen om het te oogsten product  op kwalitatief goed niveau te houden. Niet alleen de hoge temperaturen hebben dit veroorzaakt, maar in sommige gevallen ook de droogte, waardoor alternatieven voor de watervoorziening gezocht moest worden van de gewassen. Deze alternatieven (bijv. leidingwater) zijn niet altijd even goed als het vertrouwde regenwater in de bassins. Daarnaast neemt soms ook de infectiedruk toe door verzwakking van de gewassen en worden de verkeerde beestjes te actief met alle schade vandien.

Niet alleen de kwaliteit heeft onder de warme zomer geleden. Ook bij de sorteringen zijn soms flinke veranderingen gaande; met name bij paprika zien we momenteel (augustus) een forse verfijning plaats vinden door de snelle uitgroei en rijping. Bij paprika moet de sortering in het voorjaar niet te grof zijn en in de nazomer/herfst niet te fijn qua afzet en prijsvorming. Dit seizoen is dit bijna niet te realiseren.

Al met al hebben de kwaliteit en sorteringen een flinke invloed op de behaalde prijsvorming.

De mindere kwaliteit (t.o.v. I-1 of I-S) kan zo maar 10 tot 20 ct per kg minder opleveren.

En bij de paprika was bijvoorbeeld bij de ene teler gemiddeld € 1.25 ten opzichte van een andere teler € 0.80 in dezelfde week. Dit had dan niets te maken met verschillende prijsvorming van de ene organisatie  t.o.v. de andere organisatie, maar puur doordat de ene teler niet verder kwam met een gemiddeld vruchtgewicht van 145 gram per stuk en de andere teler nog bijv. 185 gram wist te realiseren met derhalve dus ook volumes in de zwaardere en duurdere sorteringen ….

Voornoemde voorbeelden onderstrepen nog een keer, zeker bij extreme weersomstandigheden, hoe belangrijk het is om de goede kwaliteit en sorteringen zien te realiseren op basis van prijsvorming en vraag uit de markt. Uiteraard is er soms sprake van een zekere overmacht, maar het blijkt ook dat maatregelen, opstanden, teeltkunst en rassen van het grootste belang zijn om goed door de zomer heen te komen met een gewas en product, waar de markt om vraagt ! En de markt is niet zo begripvol dat het wat warm is geweest deze zomer …………

GreenMatch