Slecht seizoen prei

Slecht seizoen prei

De prijsvorming is zeer beroerd bij prei. Er is geen winter geweest om de prijsvorming te helpen. Maar wat zegt zo iets? Dat we schaarste nodig hebben en meer consumptie voor betere prijzen. In onderstaande grafiek kan afgelezen worden hoe slecht het gaat.

De ontwikkeling, zoals in eerder artikel over prei in 2010 staat beschreven qua grootschaligheid, heeft zich verder voortgezet. De afzet is nog verder geïndividualiseerd, waarbij telers en organisaties meer aan deelmarktachtige constructies en contracten nog wat trachten te verdienen, maar als het basisproduct niet genoeg oplevert. De onderlinge concurrentie is groot met een enorme inzet voor klantbehoud, ten koste van …

Het zou daarom geen kwaad kunnen om meer aan het vergelijken van de prijsvorming te doen voor de bewustwording en de bewaking, want de ondergrenzen zijn eigenlijk al lang gepasseerd. Een opnieuw in te stellen minimumprijzen stelsel met doordraai zou misschien wel geen kwaad kunnen, wat er is simpelweg teveel product beschikbaar in Europa (en in Nl), dus het areaal zal moeten afnemen, tenzij de vraag toch gaat toenemen in de toekomst. Vooralsnog zijn de huidige perspectieven slecht.

prijsvorming-prei