Prijsvorming resultaten 2012

 Prijsvorming resultaten zeer verschillend in 2012

Soms kan een jaar als goed worden betiteld of slecht zoals in 2011. Maar voor 2012 is een dergelijke beoordeling niet te maken. De trostomaten is ronduit meevallend geweest, terwijl bij paprika, aubergine én losse tomaten in het bijzonder de prijsvorming toch weer tegenvalt. Bij paprika is dat met name bij rood en geel het geval. De concurrentie vanuit Spanje en Israël in het vroege voorjaar en vroeg in het najaar hebben tot teleurstellende resultaten geleid.

Ook bij aubergines zien we dat dit product steeds concurrentieg evoeliger is geworden en dit resulteert tot te lange prijsdips tijdens het seizoen, even als verleden jaar overigens. Ook de losse ronde tomaten geven behoorlijk terrein prijs, want deze scoorden dit jaar behoorlijk veel minder dan trostomaten door grotere concurrentie.

Op basis van wegingen van areaal en productie zal de prijsvorming van alle glas-groente bij elkaar geteld van 2012 ten opzichte van verleden jaar ca. 30 % beter zijn, maar dit is absoluut geen goed vergelijk in verband met de problematiek van de EHEC-crisis van verleden jaar. Ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaren scoort 2012 ca. 4 % beter.

Maar nogmaals, voornoemde gemiddelde percentages betreffen de totale glasgroente en deze is dus zeer gemiddeld. De trostomaten scoren royaal beter (ca. 10 %) ten opzichte van het gemiddelde van afgelopen 5 jaren en ook komkommers zit boven het gemiddelde met ca. 5%. Maar aubergines, paprika en losse tomaten blijven onder de maat met resp. gemiddeld ca. 7, 1% en 2% onder het 5-jaargemiddelde.

Met de wetenschap dat de producties in 2012 ook niet beter zijn dan in afgelopen jaren, zelfs eerder gemiddeld minder door veel minder licht (zon) in het voorjaar, is de conclusie dat 2012 geen jaar is om tevreden over te zijn!