Prognose 2014

Prognose 2014

De eerste periode zit er op tot half mei. Nog nooit zo’n goede productie in het voorjaar meegemaakt en ook nog niet zulke slechte prijzen. Komt dit nog goed?

En wat is goed? Vergelijken met verleden jaar is ook niet reëel. Dan maar ’s kijken hoe de meerjaren ontwikkeling is en proberen door te rekenen wat de gevolgen zijn van dit rare bijzondere voorjaar.

Ik kan dan helaas niet anders tot de conclusie komen dat de scheur te groot is, die nu is opgelopen. En dat de rest van het verdere jaar wel heel bijzonder goed zou moeten lopen om weer op de ‘nullijn’ te komen van bijvoorbeeld een gemiddelde van de afgelopen 7 jaren. Maar normaliter alles doortrekkend en berekend zal het bij de grote producten in het algemeen met de gemiddelde prijzen niet meer goed komen. Hopelijk zal de grotere productie van dit jaar nog voor wat compensatie zorgen en hoop ik dat alle verkooporganisaties meer dan ooit hun uiterste best doen om het beste uit de markt te halen.

prognose-2014

In bijgevoegde grafiek is de trend te zien op basis van de index de gemiddelde prijsvorming van 2007 t/m 2013 (is 0%), waarbij ik voor 2014 een voorzichtige prognose heb gedaan voor komkommers, tomaten (los en tros bij elkaar) en paprika (rood/groen/geel).
Het is derhalve te hopen dat de productie voorsprong wordt behouden en dat de markt ons wat gunstiger gezind wordt.
Maar vooralsnog moeten we helaas rekening houden met een (zeer) matig resultaat in dit seizoen, maar je weet het nooit … de wedstrijd is pas gespeeld als het eindsignaal klinkt …