Het Hollandse kasgroenten seizoen was niet altijd en overal even makkelijk. “Er zijn aardig
wat verschillen tussen bedrijven ontstaan tijdens dit seizoen”, vertelt Arie Middelburg van
GreenMatch, een bedrijf dat zich richt op data en advies in de afzet. “Over het algemeen is
de prijsvorming wel heel aardig geweest, maar door de zeer warme zomerse
temperatuurpieken was het niet voor iedereen zo’n goed seizoen door kwaliteit en
productieproblemen. Uitzondering op de goede prijsvorming zijn de aubergines, die hebben
flink minder gescoord”
Komkommers: herrezen na een slechte start
“Op de komkommermarkt was het t/m juni dramatisch, maar daarna is er een soort
opstanding geweest in de zomerperiode”, lacht Arie. “Door het hete en mooie weer is de
prijsvorming toen uiteindelijk toch nog op goed niveau terechtgekomen. Die eerste warme
dagen in juni hebben in Europa niet altijd even goed gedaan. Mede door het warme
zomerweer is de consumptie daarnaast behoorlijk hoog geweest. De zomerperiode juli en
augustus heeft dus geweldig veel goed gemaakt. Uiteindelijk is het allemaal op z’n pootjes
gekomen, al is het niet vergelijkbaar met het enorm goede jaar 2018. Mede door het goede
voorjaar waren de prijzen relatief toen veel hoger. In dat opzicht valt het komkommerseizoen
dit jaar eigenlijk dus nog mee”, concludeert hij.
Aubergines: tegenvallend seizoen met lage prijzen
De aubergines hebben volgens Arie maar een mager jaar gehad. “Er was veel concurrentie
uit Spanje en vrij veel areaal in de Benelux. Daardoor was er constant ruim voldoende
product op de markt zonder echte schaarste momenten. In het vroege najaar startte ook nog
stevige concurrentie uit Spanje, zodat ook in deze meestal meevallende periode, nu weinig
goedgemaakt kon worden.
Tomaten: betere zomerprijzen dan afgelopen jaren
Bijna traditiegetrouw zag Arie afgelopen seizoen dat de tomaten een beetje tegen de
komkommers aan zaten qua slechte prijsvorming. “Het seizoen van losse en trostomaten
was in het voorjaar weer niet goed. Er was minder productie maar dat heeft niet geleid tot
betere prijzen. Het weer was zo slecht in het voorjaar, dat de consumptie niet werd
gestimuleerd, net zoals bij de komkommers. Daarnaast hebben we natuurlijk ook te maken
gehad met vrij veel concurrentie uit Zuid-Europa, wat tot eind mei leidde tot zeer matige
prijzen. Vanaf juni ging het gemiddeld genomen echter steeds beter bij de tomaten, ook ten
opzichte van vorige jaren, met daarna ook veel betere zomerprijzen dan de afgelopen jaren.
Deze verbetering vanaf de zomer heeft geleid tot een aardig resultaat tot het (bijna) einde
van de seizoen. Bij de trostomaten is het seizoen aan het aflopen. We zitten nu in het
staartje van de gangbare teelten, die bij de een wat langer is dan bij de ander. De teelt van
losse ronde tomaten nu helemaal afgelopen.”
Paprika’s: het weer was koopman en zorgde voor grote verschillen
“De paprikamarkt was geweldig goed dit jaar, alleen de laatste twee maanden vallen toch
met name bij rood behoorlijk tegen. De groene paprika’s hebben iets meer onder druk
gestaan, maar het paprikaseizoen in z’n algemeenheid is heel aardig gelopen, misschien wel
tegen de verwachtingen in. De producties waren niet zo geweldig dit jaar en dat scheelt dan
toch in de beschikbaarheid. We zagen vooral wat betere resultaten voor rood, geel en
oranje.”
De verschillen op de paprikamarkt zijn echter behoorlijk groot, merkt Arie op. “De prijzen zijn
heel aardig geweest, maar de producties en kwaliteit waren hier en daar minder goed.
Verschillende bedrijven hebben behoorlijk geleden onder het weer, als gevolg van de drie
hitteperiodes deze zomer. Het weer was en is nog steeds vaak koopman, niet alleen op het
gebied van de markt (prijzen) maar ook op het gebied van teelt en producties.”
Voor een verdere inzicht van prijsvorming resultaten zie onderstaande grafiek.